huawei
LG 47LM960V u1

Recenzija: LG 47LM960V

Top model LG televizora izgleda senzacionalno. Tehnološki je jedinstven, oprema je vrhunska, provjereno izvrsni Cinema 3D nema konkurencije. Je li Nano Full LED druge generacije ispravio prošlogodišnje nedostatke…?

Prisjetimo se koliko je hypea podignuto oko Nano Full LED tehnologije, koja je obećavala performanse pravih Direct LED uz tankoću EDGE LED televizora. Kad je stigao LG 47LW980S na test, bili smo blago razočarani. Nano LED je donio relativno skromne 72 zone zatamnjenja na 47″ dijagonale, što je u praksi rezultiralo jakim halo efektom pa su predmeti u tamnim scenama bili u iritantnoj izmaglici. Rješenje – smanjiti ili isključiti lokalno zatamnjenje, no tada kontrast LW980S modela pada na razinu bitno jeftinijih LG televizora.

Novi LG LM960V izgleda apsolutno senzacionalno – trenutno mu po atraktivnosti može parirati samo Samsung ES8000. Na području dizjana i tehnologije je napravljen veliki skok u odnosu na prethodnika, Cinema 3D nam se dopada od prvog dana, baš kao i Smart TV platforma. Pitanje svih pitanja glasi: kako radi Nano Full LED?

 

Opremljenost, izrada, mogućnosti

[rating:100/100]

LG 47LM960V je premium televizor i to se vidi sa svih strana i po svim parametrima. Popis opreme je cjelovit, s mogućnostima koje su ekskluzivne za LG – Magic Remote daljinski upravljač, govorno upravljanje, Nano Full LED pozadinsko osvjetljenje, izvrsna Smart TV platforma s najboljim web browserom i vrlo dobrim HD media playerom…

Tankoća aluminijskog ruba ekrana je nevjerojatna. Uostalom pogledajte fotografije. Nema trikova, nema tamnih nevidljivih rubova dok je TV ugašen: LG 47LV960V zaista ima tek nekoliko milimetara tanko kućište oko LCD ekrana koje je u praksi gotovo nevidljivo te ostavlja dramatičan dojam na gledatelje. To vrijedi za tri strane, podnožje je nešto deblje. Dojam: čista petica!

LG 47LM960V u6

Cinema 3D postavlja standarde, što se vidi i po rastućem broju proizvođača koji koriste LG-evu pasivnu 3D tehnologiju. I dalje je rezolucija upola manja od aktivne, no manje više sve ostalo je bolje: nema titranja, crosstalka, naočale su jeftine i lagane, manje zatamnjuju sliku… Uz LG 47LM960V dobit ćete osam komada 3D naočala – dovoljno za vašu obitelj, a i obitelj prvih susjeda.

WiFi, Smart TV, Smart Share, dva daljinska upravljača, osvježena Smart TV platforma dopunjeni su poslasticama, poput Dual Play (mogućnost prikaza dva različita sadržaja za dvoje gledatelja – idealno za igranje, primjerice) ili WiDi (Intelova tehnologija, bežična zamjena za HDMI kabel).

Zvučnici su pojačani sub wooferom, pa bi trebali zvučati natprosječno dobro. Oba daljinska upravljača su plastična. To ne pridonosi premium dojmu – rado bismo vidjeli aluminij, no to je realno jedina zamjerka na dojam i općenito vrlo visoku kvalitetu izrade ovog televizora.

Tehnikalije

[rating:90/100]

LG koristi (i proizvodi) IPS panele, stoga ne iznenađuje što IPS matricu ima i LG 47LM960V televizor. IPS volimo zbog prikaza boja i širokog vidljivog kuta, no ima slabiji kontrast u odnosu na druge LCD tehnologije. Nano Full LED bi trebao anulirati taj nedostatak.

Reflektivni AR filtar nam se dopao. Dobra je mjera između reflektivnosti koja dodaje na dojmu i dubini slike i mat ekrana jer nije reflektivan poput ogledala – refleksije su blago zamućene, što je svojstvo mat AR filtra. Neobična kombinacija, koja u praksi radi sjajno. Ipak: i dalje je za mnogo svjetla bolja čisto mat površina.

LG 47LM960V u2

Izvrsno vrijeme odziva – na razini plazma televizora – dobiveno je kombinacijom brzog IPS panela, 100 Hz interpolacijskog procesora i skenirajućeg pozadinskog osvjetljenja.

WiDi nismo isprobali jer još nemamo prijenosno računalo koje podržava tu tehnologiju. Zvuči dobro – unutar 10 metara WiDi efektivno mijenja HDMI  kabel za prijenos slike i zvuka.

Kvaliteta 2D slike i zvuka

[rating:85/100]

Koja razlika! Nano Full LED radi potpuno drugačije od prošlogodišnjeg modela, što je vidljivo već i tijekom instalacije televizora. Crna pozadina, rotirajući 3D LG logo, omraženog halo efekta – nema! Ok, stavljamo LED lokalno zatamnjenje na najjače, high postavku (ostale su off, low, mid, high). Halo efekt, neželjena maglica koja prati svijetli objekt na tamnoj pozadini, je u potpunosti eliminiran.

Isto kao i zone zatamnjenja: praktično su nevidljive pa ih nismo mogli pobrojati. Sad znamo: LG je podesio Nano Full LED konzervativno, tako da ne zatamnjuje previše u tamnim scenama. To je, kad se prisjetimo problematičnog kontrasta IPS tehnologije, zapravo najbolje rješenje. Ok, crna nije tako duboka kao kod novih plazmi, ili konkurenata s klasičnim Direct LED osvjetljenjem, ali je dublja od ostalih modela LG televizora i više nije tako sivkasta. PVA i ASV matrice i dalje su bolje, no razlika u kontrastu više nije tako velika.

LG 47LM960V u3

Jako raduje savršena homogenost, ponajbolja od svih LCD televizora – u praksi nikada nećete vidjeti svjetlosne mrlje, koje su rak rana EDGE LED televizora.

Cinema i Expert postavke su najbolje i ne traže mnogo podešavanja do izvrsne vjernosti boja. Vidljivi kut je tradicionalno dobar. Do nekih 35 stupnjeva otklona nema vidljivg gubitka kvalitete slike. Ipak, prste dalje od aktivnog kontrasta – vidljivo guta detalje u sjeni.

Pokretna rezolucija je sjajna – svih 1080 linija se lijepo vidi  s dejudder i deblur postavkama TrueMotion procesora. I da, sad radi kako je to i predviđeno, da preduhitrimo komentare s upitima… Interpolacija radi vrlo dobro, uz malo artefakata u brzim scenama.

Skaliranje SD slike je vrlo dobro. Ako je signal dobar, slika je izvrsna (recimo, dnevnik na HRT1). Ako je signal slabiji slika je dobra no sa smanjenim detaljima. Neki konkurenti još uvijek to bolje odrađuju, ali razlika nije velika.

HD slika je reprezentativna, od prikaza boja do oštrine koja nije smanjena skrivenim procesiranjem šumova. Šlag na tortu je glossy AR filtar ekrana koji dodaje na dubini crne, ali i ostalih boja.

Zvuk je izvrstan! Primjerice, bitno bolji od referentnog Sharpa 835 koji također ima subwoofer. LG ima znatno bolju reprodukciju dubokih tonova, i općenito – najbolji zvuk koji smo ove godine čuli iz televizora.

Kvaliteta 3D slike

[rating:100/100]

Pasivna LG 3D FPR tehnologija jedina donosi 5 zvjezdica za ocjenu kvalitete 3D slike. Ne vidimo razlike u odnosu na prošlogodišnji model ili slabije LG televizore, no to nije pokuda. Štoviše. Pripazite samo na razdaljinu – 119 cm dijagonale ne gledajte s manje od 2.5 – 3m daljine jer ćete vidjeti previše tamnih vodoravnih pruga, a ako sjedne još bliže nestat će 3D efekt.

LG 47LM960V u7

Pripazite li na razdaljinu, bit ćete nagrađeni izvrsnom kvalitetom 3D slike, koja ne umara oči poput aktivne tehnologije. 2D u 3D konverzija radi prihvatljivo na HD materijalima, na SD-u je treba izbjegavati – baš kao i do sada. Sve ukupno, LG i dalje zasluženo osvaja nagradu za najbolji 3D TV.

Nagrada LG 2

Dizajnom obara s nogu, hvali se najboljom 3D tehnologijom na tržištu, opremljenost je potpuna a usprkos toga  LG 47LM960V je najjeftiniji u premium klasi televizora. Nano Full LED je poboljšan a svjetlosne mrlje i halo efekt su stvar prošlosti. Time je uklonjen jedini pravi nedostatak prethodnika. Da, koristi IPS matricu, ali više se ne mora sramiti niti tamnih kadrova. LG 47LM960V je fantastičan televizor.

[stextbox id=”info”]
Dopalo nam se:

  • Dizajn – senzacionalno dobar, s rekordno tankim aluminijskim okvirom kućišta
  • Umjerenije podešen Nano Full LED, u potpunosti bez halo efekta
  • Izvrsna homogenost – zaboravite na svjetlosne mrlje EDGE LED tehnologije
  • Cinema 3D tehnologija, čak osam priloženih 3D naočala
  • Vidljivi kut je vrlo širok
  • Vrijeme odziva je izvrsno
  • Solidan kontrast
  • Kvaliteta True motion procesora
  • Dual Play, Smart TV, WiFi i WiDi tehnologije
  • Magic Remote – radi vrlo dobro, ne zahtjeva navikavanje
  • Zvuk – pravo otkriće, najbolji koji smo čuli u zdanje vrijeme

[/stextbox]

[stextbox id=”warning”] Moglo je i bolje:

  • Dubina crne nije na razini najboljih televizora današnjice
  • Plastični daljinski upravljači

[/stextbox]

Specifikacije LG 47LM960V

  • Ekran: LG IPS matrica, Nano Full LED osjvetljenje, 1920 x 1080, 47″ (119 cm), pasivni 3D
  • 400 Hz procesor slike
  • Zvučnici: 2 x 10 W
  • Ostalo: USB HD Media player, WiFi, WiDi, DLNA, osam 3D naočala, Smart TV, Magic Remote + “normalan” daljinski upravljač
  • Cijena: od 11.999 kn

Ustupio: LG Hrvatska
[nggallery id=5]

 

huawei
  1. Volio bih da napravite usporedni test ovog LG televizora sa nano led osvjetljenjem i Panasonicove VT50 plazme. Obzirom da sam nedavno kupovao novi TV, Imao sam priliku usporediti ta dva televizora (uz iskljucene dinamičke kontraste). 2D slika na Panasonicu me oduševila…u 3D nisam niti zavirio jer mi je nakaradna i sama pomisao da u dnevnom boravku, doma, gledam TV program ili film sa nekakvim zatamnjenim naočalama :).

    0
    0
    1. VT50 ima, ukupno gledano, bolju sliku, posebice po noći jer ima mnogo dublju razinu crne, bolji kontrast, vjernije boje (THX mod), savršen vidljivi kut (plazma tehnologija). No, troši cca 3x više struje, slika vidljivo titra na bijelim podlogama, pati od ditheringa, nije pogodna za korištenje kao monitor ili za dugotrajno igranje konzola (mogućnost burn ina) te ima aktivni 3D, što se meni osobno ne dopada. Također, LG ima mnogo media player i Smart TV. Gledate li samo 2D po noći, VT50 je bolji TV (uz navedene ograde). LG je bolji allrounder

      0
      0
  2. Vrlo dobra recenzija, medjutim na recenziji ovog televizora kojeg je davno napravila hdtelevizija, nisu bili bas odusevljeni Nano Full LED-om, dapace rekli su da nema nikakvog napretka u odnosu na 47LW980 a TV nije dobio Gold nego Silver medal, pa eto ako moze neki dodatni osvrt na to…

    0
    0
    1. Da, taj testni TV se pokvario tijekom ljeta, taman prije nego je trebao stici do mene, pa je recenzija napravljena tek sada kad je raspoloživ drugi testni primjerak 🙂
      Niti ja nisam oduševljen s Nano LED tehnologijom, no sada barem ne radi tako agresivno kao na prethondom modelu, koji je u mraku, na high postavkama bio loš zbog jakog halo efekta . I dalje Sony i Samsung, s EDGE LED tehnologijom i S-PVA ekranima te Sharp s ASV matricom daju bolji kontrast od LG-a, pa možemo reći da je s te strane Nano LED podbacio. No zato LG ima bolju homogenost od svih EDGE LED LCD televizora na tržištu, a to vrijedi mnogo – svjetlosne mrlje znaju jako živcirati.
      Što se broja polja zatamnjenja tiče, smatram da je OK i ovako. Naime, da su i povečali njihov broj recimo 2x ili 4x i ostavili high postavke kao na lw980 modelu, opet bi smo imali jaki halo efekt (samo bi halo kockice bile manje od čokoladice životinjskog carstva), čisto zbog razloga što je IPS prozirniji kod crne boje (koja je zato sivkasta). Da moram birati između izvrsnog EDGE LED televizora, s 2x boljim kontrastom od LG-a ali i jako izraženim svjetlosnim mrljama, odabrao bih Nano LED s IPS-om…

      0
      0
  3. Baš razmišljam o sličnom telkaču, jer imam neki LG dvije godine star, ne znam oznaku ali je 117″ cijeli stakleni ekran bez obruba i slika je super, samo zvuk i slika nisu sinkronizirani. Kak bi se to poštelalo? Sve sam probao ali ništa. U čemu bi mogao biti problem? Hvala, Siniša soingx6@gmail.com

    0
    0
  4. Pozdrav!

    Kupio sam prije par dana Philips tv 6007 serije, ali nema titlova na stranim kanalima mada sam pokušao sa opcijama ” titlovi uključeni ” i ” automatski” ali ništa .Dok na drugom Samsung LCD televizoru starije generacije koji posjedujem sve radi bez problema.
    Signal ide preko digitalne kablovske televizije.

    0
    0
    1. Prvo provjeri u meni TV-a koji su ti primarni i sekundarni jezici na titlovima (hrvatski i drugi po izboru), pa onda ako se sami ne pokrenu dok gledaš program ti ih pokreni ručno. Ako i to ne upali onda ne znam.

      0
      0
  5. Bravo Saša, (opet) jedna odlična recenzija, uživao sam čitajući. Palac gore!
    Inače, meni se ove Sašine recenzijice jako sviđaju upravo radi izravnosti i jednostavnosti izrečenog, nepretenciozne su, usredotočene i opisuju ono što je bitno za ljude koji se dvoume i odlučuju za novi TV. Jako dobro izbalansirane između tehničkih specki i osobnog dojma, a sve to napisano jednim finim razumljivim jezikom. Na netu vjerojatno postoje i puno, tehnički gledano, preciznije i slojevitije analize bazirane na speckama, ali na njima se neiskusan čitatelj lako pogubi i još lakše izgubi nit te se utopi u tom beskonačnom nizu nabacanih brojki. Ovdje je to fino sublimirano i pretočeno u korisne i bitne informacije koje bi čovjeku mogle biti od pomoći prije nego se sam odluči na šetnju po dućanima i testiranje telki kod frendova.

    0
    0
    1. Hvala na pohvalama, Roko!
      Ovaj, amaterski način pisanja, je namjerno odabran. Naime, godinama sam pisao za razne časopise, članke koji su “stručniji”, tj više bazirani na rezultatima mjerenja. No od toga sam odustao, iako sam u mogućnosti nabaviti profi kalibracijsku opremu. Takve recenzije radi HD televizija, i to rade dobro. Moja je ideja bila ponuditi tekstove dostupnije široj publici. Ne da se svima proučavati 5 stranica grafova i rezultata testova…

      0
      0
Najčitanije