huawei
1

Mercedes-Benz – budućnost elektrifikacije naziva se Vision One-Eleven

Dizajneri Mercedesa zauzeli su zanimljiv pristup s One-Eleven. Svoj dizajn preuzima od Mercedesa C111 iz 1960-ih - bila je to serija futurističkih vozila dizajniranih za testiranje tehnologije budućnosti.

Ovakav članak nemamo često isticati na našim stranicama, jer osim što je krajnje neobičan donosi i doista čudnu sliku budućnosti – koja nas svakako očekuje.

Xiaomi 14 Pro – na „tragu” svojeg prethodnika

Danas se želimo usredotočiti na Mercedes-Benz i njegov pogled „u budućnost” i priču vezanu uz električnu energiju kao „glavnog pokretača” automobila.

Upravo ističući ono i govoreći o „struji” kao budućnost na koju se svi postepeno prilagođavamo i naravno „mirimo sa sudbinom”.

Dan Inovacija u Infobipovom kampusu spojio učenike i učitelje s tehnološkom zajednicom

Tome u prilog Mercedes je predstavio konceptno vozilo Vision One-Eleven s namjerom da stvori ikonu.

Samsung Galaxy S23 dobiva One UI 6.0 (beta) – krajem srpnja

Tvrtka je u procesu odmicanja od ICE naslijeđa i jako se trudi usredotočiti se na budućnost i luksuz. Nitko ne raspravlja o tome da je ime Mercedes sinonim za luksuz, ali tvrtka ga želi podići na viši nivo.

Dizajneri Mercedesa zauzeli su zanimljiv pristup s One-Eleven. Svoj dizajn preuzima od Mercedesa C111 iz 1960-ih – bila je to serija futurističkih vozila dizajniranih za testiranje tehnologije budućnosti.

Google je pred slomom kada je oglašavanje u pitanju unutar EU

Automobili su koristili Wankel motore i prve turbo-dizel motore i imali su polimersku karoseriju. U biti, C111 je odgovoran za desetljeća turbo dizelskih motora.

Srećom, One-Eleven gleda u budućnost, a vanjski dizajn je jedini utjecaj koji nosi od klasičnog C111. Govoreći o dizajnu – One-Bow pristup oduzima dah.

Android 14 donosi „zdravlje baterije” na telefone i tablete

Da, to je samo konceptno vozilo, ali iskreno – ne bi izgledalo neprikladno na filmskom setu Tron. Gullwing vrata upotpunjuju vanjski izgled i dodaju dodatnu dramu kao da One-Eleven već nije dovoljno dramatičan.

Iako priča oko vanjskog izgleda ima elemente budućnosti uz naravno obrise prošlosti i dobro prepoznatljivi taj „retro” štih sama unutrašnjost nešto je posve drugačija, odnosno riječ je o suštoj suprotnosti.

Alfa Romeo prelazi na „električnu” stranu priče – crossover prvi na tržištu

Sam interijer posve je drugačija i možemo reći „nepovezana priča” u usporedbi s vanjskim izgledom odnosno eksterijerom. Dok futuristički lebdeći zaslon izgleda intrigantno, pravokutni upravljač ukazuje na to da će upravljač kakvog poznajemo s vremenom biti zaboravljen.

Ostalo bi bio nevjerojatan podvig dizajna interijera da njegova shema boja nije bila namijenjena baš svima. Sjajna srebrna sjedala odvlače pozornost od vlastitog dizajna, a dodana prtljaga i ostali predmeti garderobe jednostavno su pokušaj da se privuče pozornost budućih kupaca.

Tesla Model 3 „facelift” uočena na cestama

Ali prava tajna krije se ispod tijela. Dok će mlađa generacija padati preko glave kako bi uhvatila nekoliko selfieja u nečuvenom interijeru, neke od nas možda će više zanimati pravi razlog iza stvaranja One-Eleven.

Budući električni pogonski sklopovi iz Mercedesa su posebna liga. Ipak jedino „blago” ovog Mercedes-Benz automobila je njegov motor. I ne ovdje nije riječ o motoru koji se nalazi unutar električnih automobila, već o pravom malom „blagu” kada se govori o pokretaču.

Apple iOS 16 nalazi se na 81% iPhone-a

Počevši od sljedeće generacije YASA elektromotora s aksijalnim fluksom. Unatoč tome što su daleko snažniji od tradicionalnih motora s radijalnim protokom koji se koriste u većini električnih automobila, YASA motori teže samo jednu trećinu težine tradicionalnih motora.

Manja težina znači manji volumen, a opet – motori s radijalnim fluksom sljedeće generacije zauzimaju samo trećinu prostora koji zahtijeva trenutna tehnologija.

Renault 5 biti će službeno vozilo ovogodišnjeg Roland Garros-a

Paket baterija u One-Eleven prikazuje nove cilindrične ćelije baterije, ali prava tajna ovdje je hlađenje tekućinom. Baterijske ćelije koriste neobjavljenu “novu” kemiju i obećavaju neviđenu izvedbu – super-brzo punjenje i velika gustoća energije ovdje su ključne riječi.

Ova tehnologija ipak nije tako daleko kao što bismo mogli očekivati, i 2. generacija YASA motora i nove baterije će poduprijeti prve modele električnih performansi iz AMG-a.

Obby – modul za automatsko gašenje klima uređaja – učinite svoju klimu pametnom

Ipak za kraj želimo reći kako ovaj Mercedes-Benz Vision One-Eleven ipak još uvijek moramo promatrati kao koncept. Jer za sada nije navedeno kada će na tržište (a naravno ni po kojoj cijeni).

Ipak bilo nam je zanimljivo dotaknuti se ovako nečega na našim stranicama a možda tko zna – ovo bude baš stvarnost koja na nas samo čeka – da je otkrijemo!

Najčitanije